top of page

KULLANIM KILAVUZU

YAK Serisi Ana Elementleri

Menüler

 

  • Lütfen en iyi sonuc icin menülere eksiksiz uyun. Daha fazla ya da daha az yemeniz, gerekli gıda takviyelerini kullanmamanız programın etkisini azaltacaktır.

  • Tarifler son derece kolay ve hızlı hazırlanabilir. Yine de iyi bir planlama program basarınızı artıracaktır.

  • Alısveris listesi olusturup icerikleri önceden almak ve ögünleri önceden hazırlamak sürece uyumunuza yardımcı olur.

 

Cesitli nedenlerden YAK beslenme programında bir sapma yasadıgınızda sonraki gün aynen programa geri dönebilirsiniz. Bu tarz sapmalar gelisiminizi sıfırlamaz ve programı bırakmanız icin bir bahane asla degildir.

 

Spor

 

YAK, beslenme alıskanlıklarınızı düzenleyip aclık hissetmeden ve kas kaybetmeden maksimum kalori acıgı cıkarmanızı hedefler ve kilo vermenin (neredeyse) tamamen beslenmeye baglı oldugunu görmenizi saglar. Bununla beraber saglık acısından düzenli bir spor alıskanlıgının önemi inkâr edilemez.

 

YAK’tan en iyi verimi alabilmek icin lütfen egzersiz programlarınıza uyun ve mümkünse daha fazlasını yapmaya calısmayın. Daha fazlası size daha cok basarı getirmeyi garanti etmedigi gibi istah kontrolü hedefledigimiz bu dönemde sizi olumsuz etkileyebilir.

 

Takviyeler

 

YAK Takviye Rehberi’nde “Zorunlu” olarak alınması gereken takviyeler hem saglıgınız acısından gereklidir hem de programı daha rahat gecirmenizi saglar. Lütfen sizinle paylasılan Takviye Rehberi dokümanını dikkatlice okuyun ve program baslamadan takviye stogunuzu hazırlamıs olun.

 

Uyku

 

Saglıklı bir sekilde kilo verebilmek icin günde minimum 8 saat uyku gereklidir. Dogru dinlenme ve uyku olmadan maksimum sonucları beklemek gercekci olmaz.

 

 

 

YAK Süresince Yasanması Muhtemel Degisiklikler

 

Bagırsak Düzeni

 

Programa basladıgınızda ishal ya da kabızlık yasayabilirsiniz, beslenme düzenindeki ciddi degisiklik nedeniyle bu normaldir. YAK serisinde tuvalete cıkma sıklıgı ve miktarı ciddi miktarda düsecektir, bu tamamen normal ve saglıklıdır. Kabızlık cok ciddi bir sıkıntı haline gelirse doktor ya da eczacınıza danısarak hafif bir laksatif kullanabilirsiniz.

 

Idrar

 

Programın ilk 2-3 gününden sonra idrarınızdaki üre miktarının artması sonucu kokusu keskinlesecektir, bu kesinlikle normaldir ve ketozise girdiginizin ana göstergelerinden biridir.

 

Agızdaki Koku ve Tat

 

Agızdaki farklı koku ve metalik tat yine ketozise girdiginizin göstergelerindendir ve normaldir.

 

Halsizlik ve Bas Agrısı Hissi

 

YAK’ın ilk günlerinde vücut ketozise adapte olurken halsizlik, bas agrısı veya yorgunluk hissetmeniz son derece normaldir. Bunun icin elektrolitlerinizi almak (Magnezyum, Sodyum) cok önemlidir. Yemeklerinize belirtildigi miktarlarda tuz eklemekten ve halsiz hissettiginizde tuzlu su icmekten cekinmeyin.

 

Normalden fazla Dinclik, Enerjik Hal, Dinginlik Hissi

 

Ketozisin ve temiz beslenmenin en büyük etkisi ruh halinizde ve enerji seviyelerinizdeki pozitif degisikliklerdir. YAK süresince gün boyu daha sakin ve dinc hissetmeniz son derece beklenen bir olumlu yan etkidir.

 

Ac Hissetmeme

 

Pek cok katılımcı Aralıklı Oruc metodunu uygulayıp menü porsiyonlarına uyduklarında bir süre sonra hic acıkmadıklarını ifade etmislerdir. Uzun süreli tokluk hissiyatı, YAK’ın istah kontrolü anlamında sagladıgı faydanın en belirgin örneklerindendir ve son derece normaldir.

 

YAK Süresince Tuz Tüketimi

 

Eger doktorunuz veya sizden sorumlu saglık personeliniz tuz kısıtlaması gereken bir hastalıga/bozukluga (örnegin tuza duyarlı hipertansiyon) sahip oldugunuzu tespit edip tuz kısıtlaması yapmadıysa, günlük kac gram tuz kullanmanız gerektigi ile ilgili bir bilgi paylasmadıysa YAK boyunca günlük 5 gram yani bir cay kasıgı tuz tüketmeniz gerekmektedir, zorunludur.

 

YAK Serisi – BESLENME

 

Aralıklı Oruc, Yemek Saatleri ve Ögünler

 

Aralıklı Oruc yaklasık 16 saatlik aclık ve 8 saatlik beslenme süresi icerir.

Alısması zaman alsa da, insülin direncini azaltır ve kilo vermekte ve kiloyu korumakta cok etkin bir yöntem oldugu kanıtlanmıstır.

 

Oruc boyunca:

Aralıklı oructa aclık süresinde kalori icermeyen sıvılar; sade ve sekersiz kahve ve cay, bitki cayları , su, soda tüketilebilir.

 

Aclık ve beslenme zaman aralıgını ayarlama:

Aclık ve beslenme süreleri kendi hayat akısınıza göre belirlenmelidir. Dogru ya da yanlıs aralıklı oruc zamanları yoktur, önemli olan 16 saat kesintisiz aclık olmasıdır. Aralıklı oruc saatlerinin mümkünse her gün aynı olmasını öneririz ama olmadıgı günler bir sorun olusturmaz.

 

Ögünler:

Toplam günlük yiyeceginizi 8 saatlik beslenme saatleri icinde 1-3 ögüne bölebilirsiniz, tercih tamamen size ve hayat düzeninize baglıdır. Aralıklı oruc metodu Egg Fast dönemi icin de gecerlidir.

 

Elektrolitlerin önemi:

Yak serisi ketojenik beslenme protokolü icerir ve ketojenik beslenme insulin seviyesini düsürür. Düsük insülin vücuttan tuz atılmasına sebep olur, bu yüzden ketogrip denen tansiyon düsmesi, enerjisizlik yasamanız mümkündür, bunun icin günlük tuz tüketiminizi 5-10 gr. arttırmanız gerekmektedir. Magnezyum takviyesi günlük 200 mg. olarak baslanmalı ve yukarıdaki belirtilerden biri görüldügünde 600 mg. a kadar cıkarılmalıdır.

 

 

S.S.S. (SIK SORULAN SORULAR)

 

NEDEN NEDEN NEDEN

  • Neden kırmızı et yiyemiyoruz?

  • YAK serisi düsük yag, düsük karbonhidrat ve düsük kalorili bir beslenme protokolüdür. Kırmızı etteki göreceli yüksek yag nedeniyle YAK süresince kırmızı et yemiyoruz.

  • Neden kuruyemis yiyemiyoruz?

  • YAK düsük karbonhidrat ve düsük yaglı bir diyet oldugu icin bu süre boyunca saglıklı kuruyemisleri tüketmiyoruz.

  • Neden avokado yiyemiyoruz?

  • Avokado da normalde son derece saglıklı olmasına ragmen YAK süresince takip ettigimiz düsük kalori ve yag degerlerine uymuyor.

  • Neden meyve yiyemiyoruz?

  • Meyve fruktoz yani meyve sekeri icerir ve insülini dalgalandırır. Meyvelerden alınan vitamin ve mineralleri sebzelerden de pekala almak mümkündür. Buna ek olarak YAK zaten cok düsük karbonhidrat icerdiginden meyveye yer yok.

  • Neden saglıklı yaglar tüketemiyoruz?

  • YAK serisi amacı maksimum yag kaybıdır, bunu da yüksek kalori acıgı ile yapmaktadır. Bu yüzden YAK programı sonrası makrolarınız dahilinde tüketebileceginiz yaglar bu beslenmede yer almamaktadır.

  • Neden light ürünler var?

  • Lor peynirini ya da hindiyi tüketmekte zorlanan katılımcılara alternatif üretebilmek icin programa light dil peyniri, light kasar peyniri ya da hindi füme gibi secenekler ekledik. Bunları kullanmak zorunda degilsiniz. Lor peyniri, hindi gögüs eti, normal ton balıgını yagını süzdürerek kullanabilirsiniz. Light ya da diyet adıyla satılan ürünlerin düzenli kullanımlarını önermiyoruz.

 

MENÜLER ve TARIFLER

  • Tarif hazırlamaya vakti olmayanlar neler yapabilir? Günlük almaları gereken protein miktarı kadar ana malzemeyi (tavuk, balık vb.) önceden pisirip hazırda tutabilirler. Aynı sekilde salatalarını da kuru halde, sossuz olarak dogranmıs halde cam kavanozda 3 güne kadar tutabilirler.

  • Hazırda salataları olmadıgı durumlarda protein kaynagının yanına közlenmis patlıcan (hazır halde marketten alınabilir), közlenmis biber( köz patlıcan ve biberi günlük salata miktarınız kadar yani 200 gr tüketebilirsiniz), az miktarda salatalık tursusu gibi opsiyonlar tercih edebilirler.

 

  • Sos tercihi yapılması gereken durumlarda da acı sos gibi düsük karbonhidratlı, SEKER icermeyen ve düsük yaglı sosları ögünlerine bir yemek kasıgına kadar ekleyebilirler.

 

  • Verilen menülerdeki porsiyon miktarı nedir? Tarifler 1 porsiyona göre hazırlanmıstır, sizin menünüzde kac porsiyon yazıyorsa tarifteki degerleri o sayıyla carpıp hazırlamanız gerekmektedir.

 

  • Menümde yazan porsiyonlarım fazla geliyor bitiremiyorum, ne yapabilirim? Ögünlerinizin tamamını yemeniz icin gerekli cabayı gösterdiginize eminseniz ama daha fazla yiyemiyorsanız öncelik protein miktarını tutturmaya calısmak. Bunun yanı sıra önerdigimiz toplam miktarın yarısının altına düsmediginiz sürece ögünleri azaltabilirsiniz. Ögünlerin yarısını tükettiginize eminseniz kalan acıgı baska sekilde tamamlanmanıza gerek yok, ekstra protein tozu vs kullanmanız gereksiz olacaktır.

 

Önemli not: Miktarı bu seviyenin altına indirmenizin yag yakımınıza olumlu bir etkisi olmaz.

 

Balıkları en kolay ve kokmadan nasıl pisirebiliriz?

 

  • Balıkları yaglı kagıda sarıp balıgı tost makinesinde ısıyla pismeye hazır hale getirebilirsiniz.

 

  • Balıkları yaglı kagıda sarıp tavaya yerlestirerek tavanın ısısında balıgı pisirmektir. Iki yöntemde de ev balık kokmaz.

 

  • Tarifleri pisirme teknigi önemli mi? Yag kullanmadıgınız sürece ve icerik aynı oldugu sürece istediginiz gibi pisirebilir, istediginiz gibi yiyebilirsiniz. Tarifleri birebir aynen yapmak zorunda degilsiniz.

 

Yumurtanın tavaya yapısmasını nasıl engelleriz?

  • Yagsız tava cözüm olabilir.

 

  • Eger tavaya ragmen yapısıyorsa sıcak su koyabilirsiniz.

 

  • Yaglı kagıt kullanabilirsiniz.

 

  • Tavaya bir damla yag damlatıp peceteyle tavaya dagıtıp o sekilde pisirebilirsiniz.

 

MALZEME ALTERNATIFLERI

  • Hindi bulamıyorum, ne yapabilirim?

  • Hindi yerine tavuk gögüs tüketebilirsiniz.

  • Sadece tavuk gögüs mü?

  • Yagsız oldugu icin gögüs eti öneriyoruz ancak zorunlu durumlarda gögüs but ya da kalca eti kullanabilirsiniz. Tavuk taslık ya da tavuk ciger de yiyebilirsiniz.

  • Tavuk ve hindi tüketemiyorum, ne yapabilirim?

  • Tarifleri ton balıgı, levrek, uskumru, karides gibi yagsız deniz ürünleri ile degistirebilirsiniz.

 

  • Balık tamam ama ton balıgı yiyemiyorum, yerine ne secebilirim?

  • Levrek, uskumru, karides gibi düsük yaglı balık ve deniz mahsullerini tercih edebilirsiniz. Menüdeki Ton balıgı köftesini tavuk/hindi köftesi olarak degistirebilirsiniz.

 

  • Balık ve deniz mahsulleri yiyemiyorum, ne yapabilirim?

  • Balık iceren tarifleri hindi veya tavuk ile yapabilirsiniz.

 

  • Mantar yiyemiyorum, yerine ne tüketebilirim?

  • Kabak, ıspanak, kuskonmaz yiyebilirsiniz.

 

  • Brokoli gaz yapıyor, yerine ne tüketebilirim?

  • Brokoli ve karnabaharın bazı bünyelere gaz yapması muhtemeldir. Yerine kabak, ıspanak, pazı, kuskonmaz, semizotu tüketebilirsiniz. Degisim tabloları yak yemek tarifler dosyası sayfa 24’de yer almaktadır.

 

  • Kefir yerine ayran veya yogurt olur mu?

  • Kefir önerme sebebimiz benzer ürünlere göre (ayran, yogurt) cok daha yüksek olan probiyotik icerigidir, bu yüzden kefiri tüketmek icin gayret göstermenizi öneririz. Kefir icemiyorsanız probiyotik destek tablet icebilirsiniz.

 

  • Lor yerine hangi peyniri secebilirim?

  • Light kasar, light dil peyniri, cökelek, light beyaz kullanabilirsiniz.

 

  • Is, toplantı, sosyallesme icin dısarıdayım, ögünümü yanımda getiremiyorum ne yiyebilirim?

  • Izgara tavuk, tavuk sis, cipura, levrek gibi bir protein kaynagı yanına yesil bir salata. Salatayı sossuz isteyip limonu sirkeyi kendiniz koyabilirsiniz. Porsiyonlarınızdaki protein miktarlarını karsılayacak miktarda büyükce bir ana ögün yemekten cekinmeyin.

 

IZIN VAR MI YOK MU?

  • Sakız cigneyebilir miyim?

  • Sekersiz sakız cigneyebilirsiniz.

  • Karanfil, cubuk tarcın kullanabilir miyim?

  • Evet.

  • Kemik suyu istedigim zaman, istedigim kadar tüketebilir miyim? Aralıklı orucu bozar mı?

  • Kemik suyu beslenme zaman aralıgında ve günde bir bardakla sınırlı olmalıdır.

  • Cola Zero, sekersiz Redbull icebilir miyim?

  • Evet ve hayır. Bu icecekler kalori icermedigi icin diyet sonucunuzu etkilemez ama kötü beslenme alıskanlıklarını ve tatlı ihtiyacını körükledigi icin icmemenizi öneririz.

  • Tatlandırıcı kullanabilir miyim?

  • Bu tür ürünler kötü beslenme alıskınlıklarınızdan kurtulmanıza engel olabilir, tatlı ihtiyacı hissetmenize neden olabilirler o nedenle önermiyoruz ama kötünün iyisi diyerek yemek tariflerinde tatlandırıcı iceren, zor durumlarda kurtarıcı olması adına ekledigimiz iki adet tarif bulunmakta. Biz önermiyoruz, denemek isterseniz ikinci hafta itibariyle deneyebilirsiniz.

  • Meyveli kefir gibi ürünler tüketebilir miyim?

  • Hayır, meyve katkılı her ürün yüksek karbonhidrat icerigine sahip olacaktır.

  • Protein dondurma diye bir sey var hemen yiyebilir miyim?

  • Ilk haftadan sonar basınız cok sıkısırsa, kendinizi masum bir tarifle ödüllendirmek istediginizde ilk ögününüz yerine yiyebilirsiniz.

  • YAK esnasında alkol alabilir miyim? Alkol kullanımı genel olarak kilo verme ve kas yapma amaclarıyla celisir ve YAK serisi boyunca önerilmez fakat alkol kullanmanız gereken bir durumda kalırsanız su noktalara dikkat etmenizi öneririm:

  • Alkol olarak sadece rakı, viski, votka, tekila vb. katkısız icecekler kullanın, bira ve sarap gibi mayalı ve yüksek karbonhidratlı ickiler tercih etmeyin Tüketiminizi bir kadeh ile sınırlayın.

  • Alkol aldıgınız günler porsiyon miktarınızı azaltın. Alkol alımınızı mümkünse antrenman yapmadıgınız bir günün öncesine getirin.

 

Bu not alkol almak icin bir bahane degildir, eger alkol alımınız iki haftadan daha sık oluyorsa lütfen program hedeflerinizi gözden gecirin.

 

YASAKLAR LISTESI

  • Menülerde, tariflerde, dokümanda gecmeyen HER SEY yasaktır. Saglıklı olan bir cok ürün de icerdigi yüksek yag ya da yüksek karbonhidrat degeri nedeniyle YAK boyunca yasaktır.

 

YOGURT - Ister ev yogurdu, ister hazır yogurt karbonhidrat degeri yüksek oldugu icin ketozisten cıkmanıza neden olabilir. O nedenle tarifler icinde kullanılıyorsa hesaplanarak eklenmistir, siz ekstra yogurt kullanmayın. Egg fast günlerinde günlük sadece 1 KASIK SÜZME YOGURT kullanabilirsiniz.

 

BÜTÜN MEYVELER - Kuru ya da yas her türlü meyve icerdigi yüksek früktozdan dolayı YAK boyunca yasak. Normal yasantınızda da meyve yememenizi öneririz. Evet, hurma da yasak. Erik de, cilek de HEPSI YASAK.

SOGAN SARIMSAK - Diger sebzelere oranla daha fazla oranda karbonhidrat icerdikleri icin gram olarak hesaplayıp menülere ekledik. Tariflerde gecmiyorsa ekstra kullanılması yasak.

 

YESIL SOGAN - Yesil sogan da diger yesilliklere oranla daha fazla karbonhidrat icerir. Salatalarda gecen yesillik tanımına yesil sogan dahil degildir. Ekstra kullanmayın.

 

SÜT - Inek sütü buzagılar icindir, hicbir sekilde önermiyoruz. Yak boyunca zaten yasaktır.

 

DOMATES - Domates de meyvedir. Icerdigi karbonhidrat oranından dolayı menülere hesaplayarak ekledik, tariflerde yoksa ekstradan yemeyin, yasak.

 

AVOKADO - YAK boyunca yag kısıtlaması yaptıgımız icin avokadoya ara veriyoruz, yemiyoruz.

 

TEREYAG - YAK boyunca kullanmıyoruz.

 

ZEYTINYAGI - YAK boyunca yag kısıtlaması yaptıgımız icin zeytinyagına ara veriyoruz, yemiyoruz.

 

KURUYEMISLER - YAK boyunca yag kısıtlaması yaptıgımız icin kuruyemis yemiyoruz. YAK SONRASI yiyebilirsiniz.

 

PIRINC - Cok yüksek karbonhidrat icerdigi icin YAK a uygun degildir.

 

TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERI - Her türlü ekmegi, aklınıza gelebilecek her türlü tahıl ürününü önermiyoruz. Bunları tüketerek YAK yapamazsınız, ketoziste kalamazsınız. Evet kepek ekmegi tam bugday safsataları da yasak.

 

BAKLAGILLER - Cok yüksek karbonhidrat icerdikleri icin YAK a uygun yiyecekler degillerdir. Sindirim sıkıntısı yasamıyorsanız YAK SONRASI yiyebilirsiniz.

 

PROTEIN BAR, PROTEIN SÜT – Bu tür ürünler yüksek karbonhidrat ve katkı maddeleri icermektedir. Protein ihtiyacınızı menülerde belirtilen kaynaklardan saglamanız gerekmektedir. Karbonhidrat yönünden oldukca fakir bir beslenme olan YAK’ta bu tür ürünlere izin vermiyoruz.

 

Elbette tüm YASAK ürünleri buraya yazmamız mümkün degil. Bu yüzden tekrar hatırlatmak isteriz, listelerinizde yoksa yasaktır.

SPOR

  • Kosu, spinning tarzı Cardio yapabilir miyim?

  • Spor programlarınızdaki iki gün agırlık calısmanıza ek olarak LISS, yani düsük tempolu sabit hızda yürüyüs, hafif bisiklet, yüzme gibi kardiyolar yapabilirsiniz. Ancak her gün yapmanıza gerek olmadıgı gibi cok fazla enerji harcamanız düsük kalorili YAK beslenmesinin sürdürülebilirligi acısından önerilmez. Lütfen programlarınıza uyun ve sürece güvenin.

 

  • Aralıklı Oruc’un aclık kısmında spor yapabilir miyim?

  • Evet, ac karnına spor yapabilirsiniz. Halsiz hissetmemeye karsılık elektrolitlerinizi aldıgınızdan emin olun (ör. tuzlu su)

 

 

DIGER

  • Agız kokusu icin ne yapabilirim?

  • Karanfil, sekersiz sakız cigneyebilirsiniz.

  • Ketoziste kalmak icin kac gram karbonhidrat almalıyım?

  • Ketozis icin önerimiz net 30 gr. karbonhidratın üzerine cıkmamanızdır.

  • Kacamak yaptım diyet bitti mi?

  • Tabi ki hayır, hemen bir sonraki ögünden veya ertesi gün kaldıgınız yerden devam ediyorsunuz!

  • Yag yakma hızı hep aynı mı olacak?

  • Elbette HAYIR. Yakacak yaglar azaldıkca yag yakma hızı da, mezura düsüsü de ilerleyen haftalarda yavaslayacaktır.

  • Kilo….?

  • TARTI DEGIL MEZURA!!!

YAK SONRASI (evet YAK’tan sonra da yasam var)

  • YAK sonrası nasıl beslenmeliyim? 

  • Ideal olarak Aralıklı oruc ve düsük karbonhidrat metotlarına devam etmelisiniz. https://youtu.be/vT3hExczKWk adresindeki videolar konuyla ilgili ihtiyacınız olan bilgilerin cogunu saglayacaktır.

  • YAK’tan sonra form kampı baslayana kadar nasıl beslenmeliyim?

  • O hafta boyunca size iletilen koruma makrolarına uymanız yeterlidir.

  • Tekrar YAK yapabilir miyim?

  • Bu, temelde YAK sonrasında ulastıgınız yag oranına baglı. Ancak, YAK programları cogu kisi icin uzun süre kesintisiz olarak uygulamaya UYGUN DEGILDIR. Ikinci dönem uygulamaya uygun olup olmadıgınızla ilgili lütfen bize danısın.

 

  • Tekrar YAK alırsak indirim oluyor mu?

  • YAK serisinde üst üste aldıgınız ikinci aynı program %50 indirimli olacaktır. (Yak-21 üstüne Yak-66 alanlar icin indirim oranı %25’tir). Eski YAK-66 ve YAK-133 katılımcılarına YAK programlarında %25 indirim vardır. Yüksek yag oranında olan ve üst üste birden fazla YAK-133 programı uygulaması gerekenler icin üst üste alınan 2. ve sonraki programlar %50 indirimlidir.

 

Neden takviye almalıyız?

 

Endüstriyel tarım ve hayvancılıkla birlikte tüm besinler kalitesini kaybetti. Bu sebeple, eger en dogalından, en organiginden sebzemizi temin edemiyorsak, yedigimiz inekler merada otlamak yerine hazır yem yiyorsa, kısaca modern hayatta yasıyorsak gıdaların bize artık saglayamadıgı mikro besinleri tamamlamak icin takviye almaya mecburuz.

 

Insan vücudunda hormonların, enzimlerin sorunsuz calısabilmesi icin elzem olan vitamin ve mineralleri maalesef su anki kosullarda besinlerle temin etmemiz cok güc.

 

Asagıdaki dozaj önerileri bizlerin benzer diyet protokollerinde kullandıgı ve fayda gördügü takviyelerdir ve sadece bilgilendirme amaclıdır.

 

Yak programı sonrası Omega-3 takviyesini sürekli, D3 takviyesini kan tahlili sonrası eksikliginiz varsa kullanmanızı öneririz.

 

Magnezyum ve tuz takviyeleri ise tamamen beslenme seklinizle ilgili oldugundan Yak serisi sonrası kullanmanız ya da kullanmamanız yönünde bir önerimiz bulunmamaktadır.

 


VeNatura Magnezyum Sitrat B6

Günde 1 hap

(Enerji seviyenize göre günde

diger günler yemekle birlikte

3 hapa kadar arttırılabilir)

Spor günleri spor öncesi,

Venatura Omega 3 Balık Yagı

Günde 2 kapsül Yemekle birlikte

2000 mg 50 Kapsül (ögün fark etmez)

 

VeNatura Vitamin D3

Günde 10 damla Yemekle birlikte

Menaquinon7 (ögün fark etmez)

 

Sodyum

5 gr Sofra tuzu (bir cay kasıgı)

Yemekle birlikte

(ögün fark etmez)

 

VeNatura Krom Pikolinat

Günde 1 tablet

Yemekle birlikte

Tatlı krizleri yasıyorsanız

(ögün fark etmez)

Deneyin

 

VeNatura B12 Metilkobalamin

Günde 1 tablet

Yemeklerle birlikte

1000 mcg (ögün fark etmez)

 

Takviyelerinizi aynı ögünde alabilir ya da bir kısmını ilk, bir kısmını ikinci ögününüzle alabilirsiniz.

 

ZORUNLU TAKVIYE

MAGNEZYUM (Tavsiye edilen miktarda mutlaka alınmalıdır.)

  • Magnezyum, vücuttaki 300’den fazla enzimin calısmasından sorumlu bir elementtir.

 

  • Ayrıca sodyum, potasyum gibi elementlerin hücre icine girip cıkabilmesi icin de sarttır.

 

  • Kas, sinir fonksiyonları icin vazgecilmezdir. Vücudun enerjiyi kullanmasına yardımcı olur. Eksikligi kalpte ritim bozuklugu, gücsüzlük, kramp, tansiyon düsüklügü ve halsizlige neden olur.

 

  • Günlük olarak 200-600 mg arası kullanıyoruz. Burada dozajı belirleyen temel konu enerji seviyemiz. Izledigimiz diyet düsük karbonhidratlı bir diyet oldugundan enerji seviyemiz tansiyon düsmesine benzer sekilde düsüyorsa dozu 200 mg dan 600 mg. a kadar cıkartabiliriz. 

 

 

SODYUM

  • Sodyum yani sofra tuzu. Sodyum, ayrıca takviye tablet olarak satılmadıgından her gün yemeklerimizle aldıgımıza ek olarak 1 cay kasıgı takviye olarak tüketiyoruz.

 

  • Yemeklere fazladan ekleyerek veya su ya da kefirinizle karıstırarak tüketebilirsiniz.

 

  • Doz günde en az 5 gr (bir cay kasıgı) olmalıdır.

 

 

ÖNERILEN DIGER TAKVIYELER

1. OMEGA-3

  • Bu listedeki takviyeler program basarısı icin ZORUNLU olmayıp, genel saglık faydaları acısından program boyunca kullanmanızı önerdigimiz takviyelerdir.

 

  • Omega 3, doymamıs yag asitlerinden biri olup, insan vücudu tarafından üretilemez, bu yüzden dısarıdan alınması gerekir. Kan sekerinin düzenlenmesine yardımcı olur, alzheimerı önler, kolesterolü düsürür, kalp saglıgını destekler.

 

  • Tohum yagları (özellikle aycicek yagı) kullanımı vücuttaki bir diger yag asidi olan Omega 6’yı arttırır ve omega 3 ile omega 6 dengesini bozar. Omega-3 ve Omega-6 yag asitleri vücutta görevleri geregi kendi aralarında sürekli rekabet halindedirler. Omega- 3, kanın akıskanlıgını saglarken, Omega-6 pıhtılasmayı artırıyor. Omega-6, büyüme ve cilt icin gerekli, Omega-3 ise saglıklı ve uzun bir ömrün anahtarı. Asırı Omega-6 alımı kanı pıhtılastırmanın yanı sıra kolesterol plaklarının olusumunu kolaylastırıp, alerji ve iltihaba baglı hastalıkların gelisimine yol acıyor. Omega-3 ise tam tersini yani kanın pıhtılasmasını, kolesterolün yükselmesini ve iltihabi hastalıkların olusumunu engelliyor.

 

 

2. VITAMIN D3K2

  • Bagısıklık sisteminin düzenleyicisi olan D3 vitamini, günes en tepedeyken günes koruyucusu sürülmeden 20 dakika güneslenme halinde vücudun %90’lık ihtiyacı sentezlenir. Vücuttaki cogu dokuda D vitamini reseptörü bulunur ve pankreasın insülin salınımını etkiler. Bu nedenle istah kontrolüyle iliskilendirilebilir. Kilo vermeye yardımcıdır, arastırmalarda obez insanlarda D3 vitamini düsüklügü saptanmıstır.

 

  • Ayrıca Türkiye’de bireylerin %99’u D vitamini eksikligi cekmektedir. D3 vitamininin eksikliginin depresyona sebep oldugu da bilinmektedir. Bu nedenle D3 vitamini takviyesi alınması önerilir. Prospektüsünde günlük 1 damla alınması yazmasına ragmen günde 10,000 IU alınma sebebi YAK süresince D vitamini seviyenizi 80-100 aralıgında olmasını saglamaktır.

 

3. KROM (Aclık ve Tatlı Krizlerini Bastırmaya Yardımcı Bir Öneri)

  • Vücuda tokluk algısını veren hormonların calısması icin gerekli bir mineraldir. Eger sebepsiz yeme ataklarınız veya tatlı krizleriniz varsa sebebi krom eksikligi olabilir.

 

4. B12

  • Sinir dokusunun, beyin fonksiyonlarının düzgün isleyisinden sorumludur. Unutkanlıgı önler, enerji seviyesini yüksek tutar. Vücudumuz B12 vitaminini üretmediginden dısardan yeterli miktarda alımı önem tasır.

 

Neden tek marka öneriyoruz?

YAK boyunca kullanılacak her bir takviyenin farklı markalar tarafından üretilmis farklı format ve dozlarda ürünleri vardır. Yüzlerce farklı ürün arasında secim ve sonrasında dozaj ve kullanımla ilgili destek verebilmemiz mümkün degildir. Bu yüzden icerik olarak ihtiyaclarınızı karsılayacak fiyat performans olarak en iyi marka ürünlerini önermekteyiz. YAK programı bu marka ürünler dısında secim ve dozajla ilgili destek saglamamaktadır.

bottom of page